luni, 5 decembrie 2011

Cum am făcut noi unschooling/homeschooling (de cele mai multe ori fără să ştim asta) – partea I

Închid ochii şi mă gândesc la faptul de a sta acasă, lângă copiii mei, de a-i vedea cum cresc, cum cercetează, cum învaţă chestii; astea-s nişte momente pe care nu le-aş schimba niciodată. Îmi sunt atât de dragi că mereu revăd pasaje cu noi(trei sau patru) pe drumuri, studiind insecte în faţa blocului, cărând pietre ori frunze acasă sau ascultând Vivaldi(fiindcă lui Vladimir îi place şi am fost uimită să văd că l-a recunoscut într-un alt context).
Mi-ar fi foarte greu să reconstitui acum toate momentele, etapele care au condus aici, dar mă voi opri în special la anul 2011.
Ne-mersul la grădiniţă era privit de cei mai mulţi cu care intram în contact drept o piedică în evoluţia copilului, o vină uneori nerostită de interlocutor. Dar toţi păreau surprinşi să afle că nu, nu merge la „grădi”, că nu ştie cântecele şi poveşti moralizatoare etc, dar socializează absolut normal(unii ar spune că excesiv:D), că e capabil să recunoască literele şi să le scrie de la 2-2,6 ani, că e preocupat de cifre, numere, ştiinţă în general. Că a descoperit prin experienţă cum apare o plantă, cum se dezvoltă, crescându-şi singur într-un ghiveci fasole, şi nu din desene, planşe de la grădiniţă. Dar că şi auzise toate astea citite din cărţi, de mine, de către bunici. Că are fineţuri lingvistice, dar că nu ştie poezele de grădiniţă.
E, na, că acum ştie şi de-astea!:D

Dar ştie un cîntec frumos de la doamna Paşcanu, prietena lui de 76 de ani, care nu mai e lângă noi, din păcate. Şi căreia îi duce dorul. Vecina noastră, doamna Paşcanu, l-a dus pe continente necunoscute cu atlasul în faţă, i-a cântat divin, i-a citit din Arghezi(de fapt a fost cadou cărticica), i-a povestit despre recifi de corali, mări, dar şi despre ceaiul împotriva durerilor de cap. Îşi petrecea uneori câteva ore în compania dumneaei( spre disperarea mea câteodată). Prieteniile deci nu sunt şi nu trebuie limitate la parteneri de aceeaşi vârstă. Şi asta e evident şi din relaţiile în general frumoase şi sănătoase pe care copiii le au, în general, cu bunicii lor.
Că cine ştie mai bine ca buni Bobo să spună poveşti neştiute de nimeni, cu personaje mai ceva ca zmeii deja banalizaţi sau cu balauri cărora li s-au mai adăugat câteva capete? Cine e bunicul cel mai priceput la maşini care mai de care mai săltăreţe? Cine e cel mai de seamă intermediar al relaţiei Vladimir/Filip- Moş Crăciun? Eee, aici apare şi buni Angela care ştie bine cum trebuie trimisă o scrisoare către Moşu”. Tot ea pregăteşte cele mai vesele mic-dejunuri sau găseşte cele mai poznaşe căciuliţe(ultima, cea cu Cars, e revendicată cu rândul de Filip şi Vladimir).

Vladimir are propriul permis de bibliotecă, iar doamna care reînnoieşte cardurile era impresionată de faptul că Vladimir mă anunţase cu un „Mama, vezi că voi fi afară” faptul că se cam plictisea la emiterea noului permis, iar eu stăteam total relaxată. Mă întreba la fiecare 2 minute dacă nu-l verific să nu fi plecat. Şi i-am explicat că am încredere în el şi că m-ar anunţa daca ar face-o. Şi se tot minuna.
Vizitele la bibliotecă sunt, deja de un an şi jumătate, parte din rutina lunară(mergem cam de 2-3 ori pe lună) şi avem micile noastre ritualuri ce includ drumul spre sala de lectură urmărind paşii ce marchează drumul sigur, alegerea cărţilor pentru Vladimir, discuţia cu doamna drăguţă, rabdătoare care îi propune lui Vladimir diverse cărţi, că deja îi cunoaşte gusturile, aplecarea spre enciclopedii. Mai zăbovim prin sala de lectură, apoi mergem să îmi aleg şi eu cărţile, în timp ce Vladimir rămâne pe hol, pe un fotoliu, să îşi răsfoiască noile lecturi. Eu aleg repede, fiindcă Filip e preocupat să-mi procure mie cărţi:D.
Apoi mergem la o îngheţată(vara), la o zăpadă(iarna), iar între la desene cu creta, cules de frunze uscate, explorări. Sau ne jucăm cu pisicile pe afară. Şi neapărat intrăm într-o librărie de vizavi fiindcă aşa ne-am obişnuit. Şi ne alegem mereu cu creioane, cretă(împrospătăm rezervele), cărticele(altele).

Fiindcă şi mie îmi place tare să lucrez cu diferite materiale din hârtie, carton, lipici etc, avem atelierele noastre unde tot decupăm, lipim(avem acum în lucru ceva, o surpriză) montăm. La fel şi când pictăm amândoi(de obicei când Filip ne permite prin somnul lui:D)- ne desfăşurăm tor arsenalul „artistic” şi fiecare face ce vrea, timp în care discutăm despre diverse. Aşa atmosferă faină, cum nu vă imaginaţi. Şi rîdem mult.
Vara asta am umblat zilnic kilometri întregi şi am tot avut activităţi care la sfârşitul zilei ne aruncau în aşternuturi somnoroase. Marea, cu nisipul, cu băile interminabile uneori în Constanţa, la Eforie, la 2 Mai, Venus(la întâlniri cu mămici iubite-Bianca, Raloo, Rox, Uika, Jocelyn şi copiii lor fermecători), drumurile cu trenul - fascinaţia eternă a lui Vladimir, microbuze, autobuze, toate astea s-au concentrat într-o vară plină de veselie şi de lucruri noi.

Vizita la Muzeul de Artă nu a fost gustată de Vladimir cum se anunţa, dar tot a cerut nişte explicaţii, însă Filip a apreciat nudurile feminine, în special sânii pe care, la fiecare recunoaştere, îi invoca printr-un Ţiiiţiiiii! sonor. În schimb, la Muzeul Marinei, lucrurile au stat altfel şi m-am aflat în postura de ghid(şi unul care trebuia repede să explice ce e cu nu ştiu ce vas, mină ori ce mesaje poartă diferitele steaguri fluturate la nevoie). Vladimir a fost flatat de grija unei doamne de acolo care i-a promis, la ieşire, o carte despre nave.

Plăcerea contactului cu apa nu s-a oprit numai la băile în mare sau cele de „curăţare” obişnuite, ci, de mai bine de un an, e dovedită şi într-un bazin de înot, unde ajunge de vreo 2 ori pe săptămână. Iniţial bălăceală, acum a ajuns să îşi manifeste interesul pentru înot adevărat. Adică cere chiar el celui căruia i se adresează cu „profesore” să îi sugereze cum să facă să reuşească să înoate cu adevărat. Şi aici ar fi un comentariu de făcut, căci faptul că am intuit că nu e pregătit pentru înot la modul serios şi competitiv şi am transmis asta şi profesorului care l-a provocat numai când simţea că Vladimir e pregătit, a însemnat de fapt continuarea orelor de înot, căci presiunea pe care alţi părinţi o doreau ca metodă pentru succesul copiilor lor la noi nu ar fi funcţionat, ba ar fi însemnat clar un regres.

Deprinderile şi dexteritatea lui Vladimir în bucătărie şi, mai nou, ale lui Filip, îşi au originea exact în...bucătărie, adică lângă mine, în timp ce pregăteam fie masa obişnuită, fie vreo prăjitură ori ceva mai special. Cuţitul, pentru el, este un instrument de mare ajutor şi a fost lasat să-l mânuiască, la fel ca şi foarfeca, sub supraveghere, dar fără a-l transforma într-o armă nici macar la nivel verbal. De fapt, a dovedit că e perfect competent în utilizarea lui(şi a altor ustensile), drept care este ajutorul meu „de nădejde” cum îi place să-şi zică şi nu se mulţumeşte doar cu activităţi uşoare, ci se ocupă de feliatul legumelor pentru supe, salate, adăugarea ingredientelor conform reţetei, pregătirea unor etape importante în buna desfăşurare a lucrurilor.

Ştiu că toate astea au făcut mai mult decât 700 de grădiniţe, ştiu că Vladimir s-a aflat în tot felul de situaţii care l-au provocat în varii feluri, care i-au cerut cooperare, atenţie, empatie, răbdare, ştiu că a conversat fermecător adesea cu oameni mici şi mari, ştiu că a crescut. Şi ştiu că asta înseamnă educaţie adevărată.Sper, cu toată pasiunea lui pentru grădiniţă, să reuşim să păstrăm toate astea, să le creştem. Mi-e aproape imposibil să mă gândesc la şcoală. Dar e posibil oare când deja au apărut primele limitări ale educaţiei „clasice”? Ce ciudat, să numeşti clasic ceea ce de fapt nu a fost iniţial.
Pentru că Vladimir a fost cel care a insistat să meargă la grădiniţă(în iunie a fost invitat pentru varianta demo, să zicem, într-o clasă Waldorf de la grădiniţa lui. Mă târâse de nenumărate ori în curtea grădiniţei să mă convingă că locul lui e acolo. Nici acum de fapt nu mi-e prea clar ce a simţit, dacă noi am greşit undeva privându-l de ceva important ori de ce şi-a dorit atât de tare grădiniţa.

Nu am făcut un secret din faptul că găsesc unschoolingul în special forma ideală pentru dezvoltarea(intelectuală, fizică) sănătoasă, firească, educarea într-un mediu cunoscut, cu oameni cunoscuţi lângă, în încercarea de a cunoaşte, dar nici faptul că mă simt totuşi nesigură în lumea în care trăiesc şi deci cu temerile mele, angoasele mele, prejudecăţile. Pe care mă lupt să le depăşesc adesea. De fapt, dacă toate lucrurile astea grozave s-ar reuni cumva într-un loc prietenos, unde copiii să caute ceea ce vor să înveţe, fără constrângeri, fără timpi precişi, fără limitări, fără evaluări forţate. Un loc unde să îşi aleagă ceea ce vor să înveţe. Şi când vor. Şi să putem să ne strecurăm şi noi pe acolo, să învăţăm şi noi.


Poate homeschoolingul/unschoolingul nu sunt alternativele acceptate senin decât în perioada să o numim clasic- preşcolară- însă eu am mari speranţe în viitor. Deşi habar nu am ceea ce vom face noi concret.
Dar despre unschooling şi homeschooling cel mai bine ştie să vorbească Andreea pe care cu drag vă invit s-o citiţi de aici:
http://temepentruacasa.wordpress.com/2011/11/02/unschooling-–-un-stil-de-viata/

Atâtea am învăţat(şi tot învăţ) de la ea, ea care îşi împarte timpul cu noi, traducând articole, cărţi, uşurând accesul la nişte texte incredibile. Andreea, mulţumesc şi mulţumesc, cu drag!

S-ar putea nu neapărat să vă retrageţi copilul de la şcoală sau grădiniţă, dar măcar să priviţi altfel relaţia cu el. Să învăţaţi să-l respectaţi, să-l ascultaţi, să-l priviţi ca pe un egal. Deşi, de cele mai multe ori, ne dovedesc faptul că sunt cu mult mai înţelepţi.
Partea a II-a va fi in imagini

16 comentarii:

  1. Draga Cristina,

    Asteptam articolul tau si n-a fost in zadar. Ai scris atat de frumos despre experientele voastre! Ai reusit sa surprinzi esenta unschooling-ului si i-ai dat o frumoasa nuanta personala. Felicitari!
    Iti multumesc mult pentru cuvintele frumoase din finalul articolului, despre mine si blogul meu. E minunat sa aflu ca micul meu blog ajuta parintii ca tine, doritori de libertate si invatare autentica pentru ei si copii lor.

    Inca o data, felicitari si mult noroc in continuare!

    P.S. - Ce bine ca e si-o parte a doua! As mai fi citit vreo cateva ore despre aventurile voastre. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Si noi traim aceeasi viata libera si minunata ca si voi!
    Mi-a placut foarte mult postarea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce-mi place ca "ne-am unit liberatatile"!(am ajuns sa ma citez,doamnee!)
      Ideea era ca mi-e tare tare tare drag de voi, cu tine in frunte. Si voiam sa scriu si aici, sa afle si ceilalti ce frumos pot creste unele prietenii

      Ștergere
  3. Felicitari! Mi-ar placea ca experienta ta sa fie citita de cat mai multi parinti.

    RăspundețiȘtergere
  4. ma bucur mult ca m-ai purtat prin lumea ta frumoasa :).
    nu-ti face griji pentru Vladimir. Va vedea, vei vedea, veti putea hotara si schimba pe parcurs daca nu va place.
    si delia abia astepta sa aiba Homework. Ar fi fost foarte dezamagita la inceput sa aiba o scoala fara homework. Cred ca prinsese de la surorile ei ideea ca asta e treaba serioasa de copil mare. Apoi a avut. M-am bucurat la inceput ca le lua si rezolva in 10 minute si isi vedea apoi de treaba ei. Cumva mi se parea simpatic cum si le asuma. Doar le dorise. Dar nu i-a luat mult timp pana cand nu a mai vrut sa le faca. Si nu le-a mai facut. Apoi ne-am mutat. Intr-o scoala in care nu cer :).

    RăspundețiȘtergere
  5. doar ea s-a mutat :">
    mi-e greu sa ma obisnuiesc sa nu o am prin preajma.

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc pentru frumosul si profundul tau articol mi se pare minunat si extrem de adevarat tot ceea ce scrii. Am totusi o observatie si o intrebare: Toate experientele despre care vorbesti si o astfel de formare si dezvoltare a copiilor se poate obtine si in unele gradinite din Romania. Cine plateste pentru toate costurile vietii voastre sau cum vezi tu o astfel de viata pentru o mama care trebuie sa-si sustina financiar familia, n-are parinti -bunici care sa o ajute, etc (sunt multe cazurile de acest gen)? Multumesc! Fii fericita si recunoscatoare pentru darul de a te bucura de o asemenea formare pentru copii tai! Felicitari si keep up the wonderful thing you are doing!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ralu', vin si pozele! Trebuie numai sa scormonesc prin arhiva capului, apoi prin cea a calculatorului!



    Andreea, chiar cred ca e foarte frumos si foarte important ceea ce faci. Si vreau sa dau si eu o mana de ajutor. Eu privesc toata treaba asta in dubla ipostaza - de parinte si de profesor(voi interveni la un moment dat si cu un topic despre). Si de cum va trebui sa aduc toate lucrurile astea bune si acolo unde totul scartaie. Deocamdata nu ma dau batuta.
    Sa stii ca as mai putea vorbi ore in sir despre ceea ce facem si sunt sigura ca nu facem asa lucruri foarte speciale. De aia vreau sa arat cat de "la indemana" si firesc e unschoolingul. Si cati traiesc exact cum o facem noi fiindca, de fapt, nu facem nimic iesit din comun. Nimic strict.


    Dandusa, multumesc. Dar te zaresc si pe tine undeva, pe plaja. Poate ne unim din cand in cand "libertatile", daca esti prin preajma.

    Ioana, iti multumesc mult. Simt ca trebuie sa spun toate astea, ca trebuie sa fac ceva. Si in parcuri toooot predic.

    Revin

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna Cristina!

    Imi pare bine ca te-am descoperit. Imi place ce scrii si cum scrii.

    Este sau o sa fie Ikea in C-ta? Unde?
    La ce piscina mergeti si cat costa?

    RăspundețiȘtergere
  9. Adana, mulţumesc.
    Îl urmăresc, discutăm despre ce se intâmplă acolo, la grădiniţă, despre cum vedem fiecare că ar trebui să stea lucrurile. Totuşi, mi se pare că deja e din ce în ce mai implicat în activitatea de grădiniţă.

    Abia aştept să te citesc, să vă aflu şi pe voi care sunteţi după ceva schimbări importante.

    RăspundețiȘtergere
  10. ChiHae, mulţumesc mult pentru cuvinte:)


    Categoric este dificil pentru un părinte singur sau care nu are ajutor, dar multe dintre lucrurile astea sunt chiar sub nasul nostru. În experienţa noastră, cu excepţia înotului, pentru care plătim un abonament lunar, restul activităţilor sunt lucruri la îndemână pe care le ignorăm. Pregătirea hranei poate fi un motiv de bucurie pentru toţi cei implicaţi, un moment propice pentru a povesti, un ajutor primit sau un mod de a învăţa pentru cei mai mici. Dacă această activitate, de altfel pas în rutina zilei, se transformă în prilej de reproşuri, sigur că nu mai vorbim despre dimensiunea educativă.
    Eu cred că nu există nişte reţete care să funcţioneze pentru fiecare familie, doar cred că toate astea se pot adapta nevoilor cotidianului fiecărei familii.
    Nici eu nu ştiu dacă îmi voi permite să stau acasă, cel puţin pentru o vreme, pentru a fi mult în preajma lor. Mă gândesc deja la ceva soluţii pentru a avea o activitate plăcută pentru mine şi care să poată aduce şi ceva bănuţi. Şi da, sunt recunoscătoare(copiilor mei care mă ghidează în rolul de părinte) şi fericită pentru toate astea, iar mesajul meu era tocmai acela de a arăta că nu este chiar imposibil. Şi de multe ori nici costisitor. Mersul la bibliotecă sau prin librăriile care îţi permit să citeşti acolo(în timp ce pruncii pot citi şi ei sau se pot juca) nu-s prea costisitoare. (Eu însă, pentru grădiniţa de altfel gratuită am dat, la începutul anului, vreo 200 lei). Chiar şi mersul la cumpărături poate deveni prilej de a învăţa, ba chiar se poate transforma în lecţii valoroase despre hrană, ingrediente, nevoi, finanţe, oameni, trăiri etc.
    Dar nu este neapărat obligatoriu să renunţi la serviciu(mai ales dacă acesta îţi asigură traiul) ca să creşti lângă copilul tău. Ideea aceea cu timpul „de calitate” alături de copil este un adevăr dureros cînd e absent din relaţie.
    Nu cred că e prea mult să explici copilului tău ce se întâmplă cu frunzele uscate, când acesta îţi cere, în loc să conversezi la telefon atunci când nu e ceva important. Eu cred că el trebuie implicat permanent în viaţa socială, respectându-i, fireşte, nevoile, vârsta, forţa, dorinţele, competenţele.
    Nu-mi dau seama dacă îmi adresezi o întrebare concretă atunci când spui „Cine plateste pentru toate costurile vietii voastre”, dar consider că cele afirmate anterior susţin ideea că aspectul financiar este, de foarte multe ori, supralicitat.

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna, Paula şi bine ai venit!
    Îţi mulţumesc mult pentru vorbele bune şi foarte concentrate.

    Ikea se pare că se va construi începând cu 2012, dar nu cunosc foarte multe detalii. Nu îmi dau seama unde totuşi am pomenit ceva despre asta, dar mă bucur că mai sunt "fani"

    Vladimir merge la piscina de la Hotel Palm Beach, din Mamaia, iar abonamentul e de 240 lei- 12 şedinţe.
    Să înţeleg faptul eşti din Constanţa. Chiar de nu eşti, te aştept cu mare drag, aici, pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  12. Cristina... ce mica e lumea asta virtuala!!!!
    Ma bucur si ma minunez ca te-am reintalnit ! Esti exceptionala si la capitolul asta, stii nu?
    Imi pare rau insa pentru copiii care te-au pierdut ca dascal. Daca macar un sfert dintre colegii nostri ar gandi ca tine si mai ales ar actiona in beneficiciul copiilor sunt convinsa ca s-ar schimba invatamantul romanesc
    Nu te mai intorci niciodata, nu?
    Eu nu pot renunta, chiar daca ma regasesc in tot ceea ce am citit pe blogul tau...
    Te pup si imi doresc sa ne revedem si in realitate!

    RăspundețiȘtergere
  13. Mădălina, cu drag te îmbrăţişez. Îţi mulţumesc, m-ai emoţionat.Şi tu ştii cât te-am admirat eu pe tine fiindcă mi se părea de poveste cum eraţi voi patru, cu puiuţii aşa mititei. Chiar mă bucur să ne auzim şi aşa.

    Nu am renunţat încă la şcoală. Peste fix o săptămână trebuie să mă reîntorc. Nu ştiu cum va fi, dar sigur nu uşor. Dar voi avea şi o altă activitate, nouă, care va fi exact ceea ce mi-aş dori în momentul ăsta. Voi veni cu detalii imediat ce sunt sigură. Nu e secret, dar e mai bine aşa.
    Păi sigur ne vom revedea. De abia aştept să-ţi văd domnişoara, dar şi flăcăul de 5 ani.Şi pe voi, părinţi puternici!

    RăspundețiȘtergere
  14. Va rugam sa ne contactati legat de o intalnire a parintilor ce fac educatia acasa - http://paduraru.wordpress.com/2013/09/04/parinti-pentru-scoala-acasa-in-romania

    RăspundețiȘtergere